Korjaushankkeita, kokouksia ja asukasviestintää

Jukka Niemelä, isännöitsijä, Oulun Isännöitsijätoimisto

Oulun Isännöitsijätoimisto Oy:ssä isännöitsijän työtä tekevä Jukka Niemelä päätyi isänsä jalan jäljissä töihin isännöintialalle.

Isännöitsijänä työskentelevää Jukka Niemelää naurattaa, kun häneltä kysyy, mikä sai hänet ryhtymään isännöitsijäksi. ”Päädyin isännöitsijäksi aika perinteisellä tavalla: mitä isä edellä, sitä poika perässä. Isäni on isännöintiyrittäjä ja nykyinen työnantajani.”

Jukka aloitti työt isänsä luotsaamassa Oulun Isännöitsijätoimistossa vuoden 2012 alussa. Sitä ennen hän oli työskennellyt useita kesiä ja opiskelujen harjoittelu- ja lomajaksoja nykyisessä paikassa. ”Halusin itsekin kokeilla, miltä tuntuu ihan oikeasti työskennellä isännöitsijänä”, Jukka kertoo. Koulutukseltaan Jukka on taloushallinnon merkonomi.

Työ rytmittää arkea

Jukan kuvaus tyypillisestä työpäivästä ei juurikaan eroa muiden isännöitsijöiden kuvaamasta arjesta. ”Aamu käynnistyy sähköpostiruuhkan purkamisella ja jatkuu korjaushankkeiden hoitamisella ja kokousten valmistelulla. Iltapäivä menee taloyhtiökäynneillä, työmaapalavereissa ja kokouksissa. Lisäksi suuri osa työpäivästä kuluu tiedottamiseen, puheluihin ja sähköposteihin.”.

Jukka kertoo, että keväällä työmaiden ollessa vielä suunnitteluvaiheessa isännöintiyrityksessä keskitytään pääsääntöisesti tilinpäätösten tekemiseen ja kokousvalmisteluihin. ”Silloin asiakaskäyntejä on lukumäärällisesti hiukan vähemmän. Illat kuluvat sujuvasti välillä kokouksissa ja toisinaan myös kotona”, hän jatkaa.

Ei tarvitse olla insinööri eikä mestari, että tällä alalla pärjää. Asenne on tärkein! –Jukka Niemelä

Parasta on monipuolisuus

”Parasta työssäni on vaihtelevuus”, Jukka sanoo. Hänen mukaansa isännöitsijän yhteen työpäivään mahtuu monenlaista keikkaa: tietokoneella istumista, työmaa- ja muita asiakaskäyntejä sekä kokoustamista. ”Aika ei varmasti käy pitkäksi”, hän naurahtaa.

Jukan mielestä haastavimpia ovat tapaukset, jotka eivät selviä päivässä tai kahdessa, kuten esimerkiksi sisäilmaongelmat. ”Joskus ei ole yksiselitteistä, helposti korjattavaa syytä. Syy saattaa löytyä monesta paikasta, esimerkiksi asiakkaan “pään sisältä”, ja sen kertominen vaatii erittäin harkittuja ja toisaalta myös suoria sanoja”, Jukka korostaa.

Avoin ja luotettava pärjää isännöitsijänä

”Mielestäni isännöitsijän parhaimpia ominaisuuksia ovat vakuuttavuus, pitkäjänteisyys, hillittynä pysyminen sekä suoruus asioiden käsittelyssä”, Jukka listaa. Hänen mukaansa työhön pitää suhtautua tietyllä vakavuudella, koska ihmiset luottavat isännöitsijän käsiin ehkä elämänsä suurimman sijoituksen. ”He olettavat, että sitä hoidetaan vakuuttavalla ja ammattitaitoisella otteella.”

Jukka jatkaa samaan hengenvetoon, että isännöitsijän on oltava myös luotettava sekä osattava kuunnella, ymmärtää ja olla suora. ”Hänen täytyy osata myös viheltää peli poikki oikeassa ja sopivassa paikassa. Näillä ominaisuuksilla pärjää mielestäni hyvin pitkälle.”

Ennen kaikkea isännöintialalla tarvitaan Jukan mukaan sinnikkyyttä. ”Ei tarvitse olla insinööri eikä mestari, että tällä alalla pärjää. Asenne on tärkein, eikä elämänkokemuksestakaan ole haittaa!” hän summaa.