Isännöintiala

Isännöintialalla työskentelee Suomessa 5 000 ammattilaisia, joista puolet on isännöitsijöitä. Tyypillisesti keskikokoisessa isännöintiyrityksessä on töissä isännöitsijän lisäksi 3-5 asiantuntijaa.

Isännöitsijä on arjen sankari, joka hallitsee suvereenisti niin kiinteistöjuridiikan, taloushallinnon, talotekniikan kuin viestinnän ja asiakaspalvelunkin kiemurat.  Hän  pelastaa kokouksen kuin kokouksen katastrofilta, sovittelee osakkaiden asiat järjestykseen hujauksessa ja taikoo heille säännöllisesti tiedotteita taloyhtiön tilanteesta. Isännöitsijä näkee taloyhtiön tulevaisuuteen ja pystyy ennustamaan kaikki tarvittavat korjaukset, jotta asuntojen arvo säilyy. Yhteistyökumppaneihin hänellä on telepaattinen yhteys.

Kiinteistösihteeri on isännöintiyrityksen hyvä haltija ja portsari. Hän on aina perillä siitä, missä isännöitsijä liikkuu ja miksei tämä vastaa puhelimeen. Kiinteistösihteeri tietää tarkalleen saunavuorotilanteesta, autopaikkojen jaosta sekä vikailmoituksista. Hän hoitaa kädenkäänteessä myös kokouskutsujen ja tiedotteiden tulostuksen ja postituksen. Joskus kiinteistösihteeri voi ulottaa supervoimansa myös taloushallinnollisiin tai kirjanpidollisiin tehtäviin. Ilman kiinteistösihteerin meedion kykyjä isännöitsijä olisi pulassa.

Kirjanpitäjä hallitsee numeroiden ja lukujen pyörittämisen taidon ja haistaa taloyhtiöiden vastikehäiriöt jo kaukaa. Kirjanpitäjän kykyihin kuuluvat verottajan ajatusten lukeminen ja yliluonnollinen muisti: hän pystyy alle sekunnissa kertomaan kenen tahansa jäljellä olevan lainaosuuden. Kirjanpitäjä hoitaa valonnopeudella myös lainojen ja laskujen maksamisen, vastikereskontran hoitamisen ja tilinpäätösten tekemisen.

Tekninen asiantuntija on isännöitsijän oikea käsi korjaushankkeiden suunnittelussa ja valvonnassa. Hän aistii talon viat ja vaivat kilometrien päähän. Hän tietää, miksi kakkoskerroksen yksiössä on kuuma ja miksi yläkerran rouvan keittiöön tulee viemärin haju. Ongelmatilanteissa hän suhahtaa paikalle, tutkii tilanteen ja tilaa tarvittavat henkilöt korjaamaan viat. Tekninen asiantuntija tuntee myös kaikki lähiseudun urakoitsijat ja suunnittelijat.

Monessakaan ammatissa työn kirjo ei ole yhtä laaja kuin isännöinnissä. Alan ammattilaisten kokemuksia työstä ja arjesta voit lukea uratarinoista.

Unelmoitko urasta isännöintialalla? Katso avoimet työpaikat!